MOM, czyli czarna mięsna lista
- 201 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 21 czerwca 2019
- Garść porad od eksperta
Niewiele osób wie, czym jest MOM, zwykle jednak, kiedy już zainteresują się tematem, wpisują go na czarną listę swoich zakupów. MOM to nic innego jak mięso oddzielone mechanicznie, które bardzo często wchodzi w skład parówek, przetworów mięsnych i produktów garmażeryjnych z dodatkiem mięsa. Są to resztki mięsa oddzielone od kości za pomocą specjalnych maszyn. Problem polega na tym, że do mieszanki wraz z mięsem trafiają skrzydła, pióra, grzebienie czy pazury kurczaka. Ponieważ tego typu odrzuty od mięsa zwykle psują się bardzo szybko, produkty z ich dodatkiem zaprawione są suto polepszaczami smaku, zapachu i koloru oraz konserwantami. MOM jest zły także z czysto dietetycznego punktu widzenia. W jego składzie znajdziemy głównie tłuszcz, a zawartość białka, właściwa dla mięsa, w tym przypadku jest minimalna. Z reguły więc nie jemy wcale pyzów z mięsem, pasztetu czy parówki, ale resztki mięsa zmieszane z nienaturalnymi, a czasami bardzo szkodliwymi dodatkami, których wartość odżywcza jest żadna.

- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Program treningowy na redukcję
- 24 czerwca 2020
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?
Dieta bogata w białko