Likopen – im cieplej, tym lepiej

Likopen – im cieplej, tym lepiej

Naukowcy od dawna zastanawiali się, dlaczego w krajach takich jak Włochy, Hiszpania czy Meksyk notuje się znacznie niższe występowanie raka prostaty niż w innych krajach. Po analizie doszli do wniosku, że „winowajcą” tego stanu rzeczy jest duże spożycie pomidorów, a konkretnie zawartość likopenu w tych warzywach. Nie jest to jedyne dobroczynne działanie likopenu na ludzki organizm. Obniża on również poziom całkowitego cholesterolu we krwi i ustawiają proporcje cholesterolu złego i dobrego na idealnym poziomie. Nie ma znaczenia, jaką odmianę pomidorów zjadamy. Wyjątkowo także nie ma znaczenia poddanie ich obróbce – wręcz przeciwnie. W sosach pomidorowych czy zupach likopenu jest nawet pięciokrotnie więcej niż w warzywie świeżym. Jeśli dodamy do tej mikstury oliwę, stworzymy układ idealny i łatwo przyswajalny. Dla zachowania właściwego smaku, pomidorów lepiej nie przechowywać w niskiej temperaturze. Jeśli już musimy to zrobić, należy wyjąć je odpowiednio wcześniej, by im nie zaszkodzić. Sosów i zup ta zasada już nie dotyczy.