Podkręcanie apetytu

Podkręcanie apetytu

Porady dietetyczne dostępne w internecie najczęściej dotyczą tego, jak zahamować apetyt i jak schudnąć. Zdarzają się jednak osoby, które mają problem dokładnie odwrotny. Chcą przytyć. Jeśli nawet nie, bardzo często nie mają apetytu, nawet gdy odżywiają się zdrowo. Apetyt jednak można naturalnie pobudzić. W pierwszej kolejności należy jednak wykluczyć źródło chorobowe takiego stanu rzeczy. Brak łaknienia czasami wynika z chorób układu pokarmowego lub stanów zapalnych, stresu czy niedoborów witaminowych. Jeśli wyeliminujemy ten czynnik, możemy zacząć usprawniać apetyt. Dobrze działa udoskonalanie potraw za pomocą ziół i przypraw. Mają one za zadanie pobudzić wydzielanie soków żołądkowych. Najlepiej zadziałają ostre przyprawy oraz zioła, takie jak: tymianek, chrzan i pietruszka. Apetyt wzmagają również ziołowe napary z melisy, mięty, kopru włoskiego. W razie braku apetytu najlepiej jest zmniejszyć porcje, za to sięgać po jedzenie częściej i w regularnych odstępach. Korzystne jest także zwiększanie atrakcyjności jedzenia poprzez sięganie po nowe potrawy i troskę o estetykę jedzonych posiłków.