Śledziem w koncentrację
- 340 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 9 maja 2019
- Garść porad od eksperta
Śledź zaliczany jest do tzw. tłustych ryb morskich. Obecność tłuszczu w jego składzie wynika jednak z obecności bardzo cennych dla naszego zdrowia kwasów omega- One też sprawiają, że mimo struktury, nawet osoby na diecie redukcyjnej mogą śledzia spożywać. Jego dodatkowym atutem jest wysoka zawartość potasu, który pomaga usuwać z organizmu nagromadzoną wodę i przyspieszyć przemianę materii. Śledź cieszy się w Polsce bardzo dużą popularnością, choć najczęściej spożywamy go w formie śledziowych filetów. Cenniejszy jest jednak w postaci świeżej. W marynowanym znajdziemy również sód, który może zatrzymywać wodę w organizmie, a nawet powodować niestrawność. Zawartość histaminy i tyraminy może także wywoływać napadowe bóle głowy i migreny. Oprócz potasu, świeży śledź dostarczy nam także sporych dawek cynku, odpowiadającego za równowagę kwasową organizmu i wspierającego pracę mózgu. Reguluje także ciśnienie krwi i pracę serca. Wpływa to korzystnie na pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?