Strączki
- 302 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 13 kwietnia 2019
- Garść porad od eksperta
Rośliny strączkowe na długi czas popadły w niełaskę. Odkrywszy, że zawierają węglowodany, wykluczyliśmy je bezlitośnie z diety. Dopiero ostatni czas jest ich stopniową rehabilitacją i odkrywaniem jak wiele ze strączków można w kuchni zrobić. Owszem, znajduje się w nich skrobia – identyczna z tą, która znajduje się w zbożach. Strączki jednak praktycznie nie mają tłuszczu, w to miejsce zaś dostarczają dużych dawek błonnika, dzięki czemu głęboki sens ma włączenie ich do odchudzających kuracji. Rośliny strączkowe nie są drogie i stanowią źródło pełnowartościowego białka, które świetnie zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego. Nie należy ich jednak traktować jako dodatek do głównego posiłku. Stanowią rozwiązanie pośrednie między daniem białkowym a węglowodanowym i doskonale łączą się ze zbożami. Burger z fasoli czy grochu jest więc jak najbardziej wskazany. W zależności od typu strączków dostarczamy z nimi od kilku do kilkunastu gramów białka. Najwięcej ma go soja i soczewica, nieco mniej groch i fasola.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?