Przez kapsaicynę do gwiazd
- 151 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 10 lutego 2019
- Garść porad od eksperta
Kapsaicyna to alkaloid, który powinniśmy kojarzyć głównie z wszelkiego rodzaju ostrych papryczek. To ta substancja właśnie jest odpowiedzialna za bardzo ostry smak, na który nasze ciało reaguje niekiedy łzawieniem czy wręcz reakcją bólową. Okazuje się, że takie odczuwanie ostrości wynika z faktu, że kapsaicyna powoduje minimalne uszkodzenie naszego układu nerwowego, bardzo przypominające swoją specyfiką uszkodzenie na skutek oparzenia. Efekt? Układ nerwowy wysyła do mózgu sygnał o urazie, a ten, by załagodzić niekorzystne skutki, dostarcza do naszego organizmu endorfiny. Są to substancje o działaniu przeciwbólowym i wywołującym stan szczęścia. Wobec „fałszywego alarmu” kapsaicyny, naprawdę nas uszczęśliwiają. Poza tym kapsaicyna poprawia metabolizm w organizmie, co jest szczególnie ważne dla osób na dietach redukcyjnych. Co ciekawe, wystarczą do tego już małe dawki substancji. Z doprawianiem potraw nie warto zatem przesadzać, tym bardziej, że kapsaicyna w nadmiarze może być dla naszego organizmu szkodliwa.

- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Program treningowy na redukcję
- 24 czerwca 2020
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?
Dieta bogata w białko