Przez kapsaicynę do gwiazd
- 315 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 10 lutego 2019
- Garść porad od eksperta
Kapsaicyna to alkaloid, który powinniśmy kojarzyć głównie z wszelkiego rodzaju ostrych papryczek. To ta substancja właśnie jest odpowiedzialna za bardzo ostry smak, na który nasze ciało reaguje niekiedy łzawieniem czy wręcz reakcją bólową. Okazuje się, że takie odczuwanie ostrości wynika z faktu, że kapsaicyna powoduje minimalne uszkodzenie naszego układu nerwowego, bardzo przypominające swoją specyfiką uszkodzenie na skutek oparzenia. Efekt? Układ nerwowy wysyła do mózgu sygnał o urazie, a ten, by załagodzić niekorzystne skutki, dostarcza do naszego organizmu endorfiny. Są to substancje o działaniu przeciwbólowym i wywołującym stan szczęścia. Wobec „fałszywego alarmu” kapsaicyny, naprawdę nas uszczęśliwiają. Poza tym kapsaicyna poprawia metabolizm w organizmie, co jest szczególnie ważne dla osób na dietach redukcyjnych. Co ciekawe, wystarczą do tego już małe dawki substancji. Z doprawianiem potraw nie warto zatem przesadzać, tym bardziej, że kapsaicyna w nadmiarze może być dla naszego organizmu szkodliwa.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?